Luptă împotriva problemelor de prostată

Descoperă eWalmark cel mai simplu magazin de la Walmark

În practica de zi cu zi sunt uneori profund surprins de cât de bine sunt la curent unii dintre pacienții mei cu localizarea toaletelor din oras; acestia își pregătesc cu mare grijă itinerariul atunci când merg la cumpărături sau la diferite instituții. Alți pacienți își rezolvă problema prin limitarea aportului de lichide înainte de un drum planificat. Sursa majorității acestor dificultăți o constituie hiperplazia de prostată. Primele semne pot apărea la bărbați în jurul vârstei de patruzeci de ani. Rezultatele statistice arată că aproximativ jumătate dintre bărbații în vârstă de 50-60 de ani au probleme cu urinarea. Odată cu înaintarea în vârstă crește proporțional numărul celor care suferă de boli ale prostatei.

O problemă strict bărbătească 

Prostata este un organ al aparatului uro-genital bărbătesc. Glanda se afla poziționată sub vezica urinară și inconjoară uretra, după ieșirea din vezica urinară. Această distribuție anatomică duce în timp la multe probleme de sănătate care apar după ce prostata începe să-și modifice mărimea. Creșterea mărimii și a volumului prostatei produce o compresie a acelei părți din uretră care trece prin prostată. Concomitent cu creșterea comprimării prostatei de partea inferioară a vezicii urinare, se produce o deteriorare a gradului de eliminare a urinei. 

Cauza apariției acestei afecțiuni nu este deocamdată cunoscută, dar se pare că un rol principal îl joacă modificările hormonale, legate în special de procesul de îmbătrânire.

Simptomele sunt adesea trecute cu vederea

Într-o primă grupă intră așa-zisele simptome „iritative”. Din practică pot confirma faptul că persoanele care suferă de tulburări de funcționare a prostatei (cu senzația de urinare urgentă, imediată) au o calitate a vieții mult afectată – apar dificultăți în timpul transportului cu autobuzul, al mersului la teatru sau film etc. De asemenea, supărătoare este și frecvența urinării din timpul nopții, când femeile devin involuntar „co-pacienți” ai soților și partenerilor lor. 

A doua grupă principală o constituie simptomele „obstructive”, în care dificultatea majoră este legată de imposibilitatea golirii complete a vezicii. Treptat, musculatura vezicii urinare nu mai reușeste să dezvolte energia necesară eliminarii complete și relativ rapide a urinei. Odată cu dezvoltarea afecțiunii, în vezică rămâne un volum tot mai mare de urină reziduală (resturi de urină care nu au fost eliminate). Acest lucru poate provoca inflamația căilor urinare, formarea de calculi (pietre) și înrăutățirea funcției rinichilor. Apogeul negativ al evoluției bolii este constituit de dispariția completă a urinării. Acest semn clinic nedorit apare mai frecvent dupa consumul de alcool, dupa întreținerea de relații sexuale sau după o raceală.

La ce trebuie sa fim atenți

Semnalele de avertizare sunt reprezentate de: flux urinar slabjet urinar intermitent (începe și se oprește de mai multe ori); dificultăți la urinare (inițiere greoaie a fluxului urinar); dificultate în a opri urinareaurinări frecvente, în special noaptea, cu fragmentarea somnului; incontinență urinară (bolnavul pierde involuntar urina – în picături sau jet slab); senzația de golire incompletă a vezicii urinare.

Ce este de făcut

Întotdeauna este bine să consultați doctorul. La începutul bolii, în cazul hiperplaziei benigne de prostată (BPH), este suficientă doar urmărirea cazului de către medicul urolog, pentru a fi surprinsă la timp apariția primelor complicații. În această fază le recomandăm pacienților folosirea de produse naturale, pe bază de plante. 

Uneori bărbații se tem să recunoască

„Am patruzeci și patru de ani și mă simt ca la paisprezece, atunci când am cumpărat pentru prima dată prezervative. La cumpărarea produsului pentru problemele cu prostata, mă trec aceleași călduri...” – așa afirmă majoritatea bărbaților suferinzi de prostată. Deși, înainte de toate, ar trebui să ne îngrijim de sănătatea personală, cel mai adesea barbații preferă mai degrabă să nu își comunice boala decât să se jeneze recunoscând că au probleme. Această atitudine este extrem de dăunătoare deoarece, pe lângă disconfortul creat, pericolul subaprecierii semnelor de avertizare poate duce la afectarea căilor urinare și la alterarea chiar severă a funcției rinichilor.

Ați recunoaște dacă ați avea probleme cu prostata? 

Problemele cu prostata pur și simplu trebuie să fie recunoscute. La urma urmelor, aceasta este o boală ca oricare alta, iar recunoașterea ei nu ne împiedică să rămânem la fel de demni ca înainte. Mai mult, aș putea spune că e un semn de bărbăție să îți recunoști problemele și să le faci față.

Dr. Martin Bardoň, urolog

Inapoi la articole

Sfatul specialistului
Produse Prostenal
 
 
Prostenal - Buna functionare a aparatului urinar

Comenzi și sfaturi la 0800 800 279 (apel gratuit)
sau 021 211 2134 (tarif normal)